woensdag 1 februari 2012

Maria Lichtmis - Pannenkoeken!


"Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de "Opdracht van de Heer in de Tempel" en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (Leviticus 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis, hij valt namelijk 40 dagen daarna.


Op Maria-Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. In veel talen verwijst de naam van het feest rechtstreeks naar kaarsen: (Zweeds: Kyndelmisse, Frans: Chandeleur).
Het is tevens de traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm, al heeft het woord 'pannetje' in het oud Nederlands taalgebruik ook nog een seksuele bijbetekenis."

Tot zover de "wat leer Wikipedia ons" ;)

Alle gekheid op een stokje, 2 februari wordt in het katholieke geloof effectief Lichtmis gevierd. Voor ons geen godsdienst, maar als er wat culinairs aan vasthangt, zijn we er altijd wel voor te vinden. Ook hier wordt de pannenkoeken-traditie dus in ere gehouden.

In de nieuwsbrief voor februari kon je al 't één en 't ander lezen over lichtmis en pannenkoeken. Het basisrecept voor een deftige suikervrije pannenkoek kan je dan ook hieronder terugvinden.

We zouden het echt wat te eenvoudig naar onze smaak houden als we morgen een standaarpannenkoekje serveren. Vandaar ging onze keuze uit naar een pannenkoekentaart. Een topper voor kinderfeestjes (met wat confituur, of choco, of ...), maar ook vele volwassenen zijn er dol op.

Een leuke tip om het allemaal wat makkelijker te maken: Canderel verkoopt zijn zoetstoffen in staafjes voor bij de koffie. Eén van de varianten is met vanille erbij. Op die manier kan je een suikervrij variant van vanillesuiker kopen!


Basisrecept
  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • (ev.) wat vanille-extract
Doe de bloem in een kom.

Klop in een andere kom de melk en eieren los. Doe hier eventueel wat vanille-extract bij.

Voeg het eiermengsel stilletjes aan bij de bloem en klop tot een homogeen mengsel.

Doe de boter in een pan en bak één voor één de pannenkoeken in een tweetal minuten gaar.


Pannenkoekentaart
  • Een stapel afgekoelde versgebakken pannenkoeken
  • 1 brikje slagroom
  • 2 staafjes Canderel Vanille
  • Suikervrije confituur
Klop de slagroom met de Canderel Vanille fijn.

Bestrijk een pannenkoek met wat confituur en slagroom. Bedek met een volgende. Ga zo door tot de pannenkoeken allemaal op zijn. Laat eventjes opstijven in de koelkast, dat maakt het aansnijden des te gemakkelijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten