vrijdag 17 februari 2012

Dessertjes met Stroobants koffie

Afgelopen weekend kon je in Diest een bezoekje brengen aan Culinair Valentijn @ Diest. Met dit evenement wou de stad Diest tonen wat er op culinair vlak allemaal te beleven valt. Er waren kookworkshops doorheen de binnenstad, een jazz-ontbijt in het stadspark Park Cerckel en een culinaire markt op diezelfde locatie.


Op de culinaire markt kon je onder andere proeven van Hagelandse wijnen, lokale bieren en vegetarische pasta. Maar ook Tineke's Cucina nam deel aan de culinaire markt. De hele middag kon je onze stand bezoeken en proeven van suikervrije lekkernijen op basis van Stroobants koffie. Deze koffie van Diestse makelij wordt al sedert jaar en dag gebrand in de Schaffensestraat, op een kleine honderd meter van ons kantoor. Lokaler konden we dus niet werken ;) Als zoetstof gingen we voor Tagatesse van Damhert, omdat ook dit bedrijf in deze regio gelegen is.

Het event werd beëindigd met een kookwedstrijd onder leiding van chef Felix Alen, waarbij de kandidaten een aantal taken tot een goed eind moesten brengen: groenten decoratief versnijden, mayonaise kloppen en een biscuit versieren. De uiteindelijke laureaat Chef Valentijn 2012 werd Ghislaine Daenen uit Kuringen.

Tot ons genoegen werden beide door ons aangeboden dessertjes zeer gesmaakt. We willen de recepten hiervoor dan ook nog meegeven aan alle geïnteresseerden, maar eerst uiteraard wat meer informatie over Stroobants koffie.

Koffiebranderij Stroobants

Koffiebranderij Stroobants is opgericht door Paul Stroobants in 1933. Maar de passie was al een generatie vroeger in de familie aanwezig: de ouders van Paul Stroobants hadden op hetzelfde adres sinds 1902 een delicatessenzaak waar ze ook reeds hun eigen merk koffie verkochten.   De delicatessenzaak was gelegen in de Schaffensestraat 64, naast een tramstation, in Diest. Veel mensen van de omliggende gemeenten kwamen hier hun inkopen doen. Door de grote vraag naar koffie specialiseerde Paul Stroobants zich op de koffie en startte een eigen koffiebranderij in een naastgelegen pand.

Sinds het overlijden van Paul Stroobants in 1986 wordt de zaak verdergezet door één van zijn zonen, Marc Stroobants.
In 1995 kwam er naast de branderij een nieuw gebouw waarin het magazijn, de kantoorruimte en een klein winkeltje, dat te bereiken is via de Oude Tramweg, gehuisvest zijn.

Het assortiment bestaat uit 8 verschillende mélanges, verkrijgbaar in bonen of gemalen:
  • Nummer 1 : pittig met zachte nasmaak
  • Nummer 2 : ideaal voor de thermosfles
  • Nummer 3 : pittige smaak, dessert
  • Nummer 4 : scherp in prijs en smaak
  • Zacht : van koffiebonen die van nature uit weinig cafeïne bevatten
  • Cafeïnevrij : zonder cafeïne
  • Royal : heerlijke mokkasmaak
  • Maragogype : reuzeboon met reuzesmaak

Ook zin gekregen in deze koffie? Hieronder alvast de contactgegevens

Stroobants Koffiebranderij
Schaffensestraat 62
3290 Diest
Tel. 013 311005 info@stroobantskoffie.be

Koffie en walnotencake

Ingrediënten
  • 225 gram zoutloze goede boter
  • 225 gram zelfrijzende bloem
  • 130 gram Tagatesse
  • 4 eieren
  • 75 gram walnoten
  • 50 ml sterke espresso
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C.

Klop de zachte boter en zoetstof samen tot een witte massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop telkens tot ze volledig in de botermassa zijn opgenomen.

Voeg de espresso toe en meng tot een homogeen mengsel. Voeg als laatste de bloem en walnoten toe en meng tot een glad beslag.

Doe het geheel in een ingevette (ronde) cakevorm en bak gedurende 30 à 40 minuten.


Pannacotta van koffie met crumble van amandelspeculoos

Ingrediënten
  • 5 dl room
  • 1 dl melk
  • 3 à 4 gelatineblaadjes
  • 30 gram Tagatesse
  • 2 kopjes espresso
  • 2 suikervrije amandelspeculoosjes

Bereidingswijze

Meng de melk, room en zoetstof en laat dit even opkoken.

Voeg de espresso toe.

Week de gelatine in koud water, knijp de blaadjes uit en voeg ze één voor één bij de warme room. Los volledig op.

Verdeel over kommetjes en laat opstijven.

Verkruimel de amandelspeculoosjes en bestrooi elke pannacotta met een beetje speculoos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten