zondag 15 januari 2012

Broodpudding

Een zeer traditioneel gerecht. Eenvoudig te maken en toch zo lekker. Voor ons ook een ideale manier om alle restjes van de feestdagen op te gebruiken. Want zeg nu zelf, wat doe je met 4 sneetjes peperkoek, een halve plak witte chocolade en een hoop oud brood? Een broodpudding (bodding) maken uiteraard!

Je kan echt wel spelen met de ingrediënten van een broodpudding. Laat bijvoorbeeld de chocolade eruit. Of voeg stukjes appel of in rum geweekte rozijntjes toe. Laat je fantasie maar werken!

Ingrediënten

- 400 gram oud brood (dit mag vanalles zijn, met of zonder korst, maakt niet uit!)
- 4 sneetjes suikervrije peperkoek
- Een halve plak suikervrije chocolade (wit, puur, met nootjes, ... )
- 6 dl melk
- 3 el zoetstof (aspartaam of tagatesse)
- 3 eieren
- 1 el vanillebloem

Bereidingswijze

Snij het brood en de peperkoek in blokjes. Doe in een grote mengkom. Warm de melk op. Overgiet het brood met de melk en roer goed zodat het brood zachter wordt. Voeg de chocolade, zoetstof, vanillebloem en eieren toe en meng tot een geheel.

Vet een cakevorm/broodvorm in met boter en doe het deeg erin. Bak gedurende 1 uur in een op 170°C voorverwarmde oven.

Smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Hey Tineke,

    reken je ook soms de koolhydraatwaarde van je recepten uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,

    Ik reken deze niet uit. Ik tel zelf geen koolhydraten omdat ik er zelf nogal veel moet eten eer ik voldoende binnen heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. graag had ik geweten hoeveel gram chocolade je bedoelt met een halve plak? En ook ivm de zoetstof....ik werk meestal met vloeibare zoetstof, het equivalent van hoeveel gewone suiker moet ik dan nemen? Bedankt voor je antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De gram chocolade kies je zelf eigenlijk, is eerder voor de smaak. Ik zou zeggen een 50 gram.
    Voor de vloeibare zoetstof kan ik je niet mee helpen. Dit is een heel andere structuur/werkwijze dan strooizoetstof.

    BeantwoordenVerwijderen