Cassoulet de Castelnaudary

Het wordt eind deze week flink kouder. Dit is dan een ideaal gerecht!

Cassoulet is een regionale specialiteit van de Midi-Pyrénées, gebaseerd op bonen en vlees. Drie steden strijden om het beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse. Ik postte jaren geleden al een eenvoudige versie van cassoulet op deze blog, maar vond het nu toch tijd om een wat klassiekere versie te maken.


Ik heb me gebaseerd op het recept van Castelnaudary, maar uiteraard ook weer wat eigen aanpassingen gedaan (o.a. tomaten).

Cassoulet is en blijft een favoriet gerecht van mijn wederhelft en ik tracht het toch 1x per jaar te maken. Wanneer je er zelf aan wil beginnen is er 1 gouden regel: zorg dat je voldoende tijd hebt! Cassoulet is zeker niet moeilijk om te maken, maar het duurt wel erg lang.

Onderstaand recept is voldoende voor 8 personen. Ik maak altijd een enorme portie zodat we ook wat kunnen invriezen ;-)

Ingrediënten
  • 500 gram droge witte bonen
  • 1 grote ui
  • 2 lookteentjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 blaadje laurier
  • 300 gram tomaten (in blokjes)
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 4 gekonfijte eendenbouten (1 groot blik)
  • 3 varkensworsten
  • 100 gram spekblokjes (gezouten)

Bereidingswijze

De avond vooraf: doe de witte bonen in een kom met voldoende water (3 keer de hoeveelheid bonen) en laat een nachtje weken.

Giet de bonen af. Doe opnieuw water in de kom met bonen, breng aan de kook, laat vijf minuten koken en schep het schuim eraf. Giet opnieuw af.

Maak nu een bouillon om de bonen in de garen. Neem 2 liter water, doe er de bonen bij, de ui (met de kruidnagels erin), laurier, tomaten, spekjes en bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat op een zacht vuur 45 minuten pruttelen. De bonen moeten beetgaar zijn maar zeker niet te mals. 

Haal intussen de eendenbouten uit het blik. Verwarm ze in een braadpan op een zacht vuurtje, zodat het vet er vanaf komt. Schep de bouten uit de pan en hou apart.

Het teveel eendenvet uit het blik hou ik in een apart potje bij in de koeling om nadien nog te gebruiken voor bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes. Niet erg calorie-arm, maar zo lekker!

In de braadpan met eendenvet bak je nu de worsten tot ze een mooi kleurtje hebben. Snij de worsten in drie en hou apart.

Schep de ui, look en laurier uit de bouillon. 

Neem een aardenwerken pot die in de oven mag. Doe er 1/3e van de bonen met bouillon bij. Verdeel er de helft van het vlees over. Doe er opnieuw 1/3e van de bonen bij, vervolgens de rest van het vlees. Eindig met de laatste bonen en bouillon.

Zet de pot gedurende 2 à 3 uur in een op 150-160°C voorverwarmde oven. Kruid naar smaak het gerecht bij met peper en zout.

Serveer met brood.

Reacties