Officiële start van het mosselseizoen

Vandaag werd op de Oosterschelde de eerste nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist, hét moment waar jaarlijks mosselliefhebbers in België en Nederland naar uitkijken. En wij waren erbij :-)


Tijdens een boottocht in een vissersboot op de Oosterschelde in Yerseke kregen we een eerste uitleg over de mosselen, en een uitleg over pairing van mosselen met bieren door biersommelier Ben Vinken. Tijdens de tocht zagen we de eerste mosselen opgevist worden, en vaarden we verder naar een zandplaat in de Oosterschelde waar we konden proeven van de eerste mosselen. Door het eb rond het middaguur konden we enkele uren vertoeven op deze plaat temidden van de Oosterschelde. Best indrukwekkend wetende dat deze enkele uren later alweer verdwenen is onder het zeeniveau!



De eerste mosselen zijn nog wat klein, maar mooi gevuld, en moeten de komende weken nog wat aansterken. De smaak zat echter helemaal goed! We genoten van de klassiek bereide mosselen van de hand van Zeeuwse mosselkokers en ook van licht gerookte op de BBQ bereide mosselen bereid door Karel en Birger van Tjop's (Mijn Popupestaurant).


Ben Vinken (biersommelier) gaf als advies bij de mosselen een witbier, meerbepaald Blanche de Namur. “Witbier met mosselen is een ideale combinatie. De lekkere zuren van een witbier passen uitstekend bij de zilte smaak van de Zeeuwse mosselen.” Bovendien merkte hij op dat mosselen eenvoudig zijn, je kiest dan uiteraard niet voor een complex bier dat de smaak van de mosselen helemaal zal verdringen. Het troebele witbier is echter ideaal.

Een leuke middag, met een lekker toets. Meer foto's van de dag kan je vinden op onze Facebookpaginahttps://www.facebook.com/pg/tinekescucina/photos/?tab=album&album_id=1520086038042921.


Reacties