Skreihaasje met gele biet

Het seizoen van de skrei is weer aangebroken. Skrei (‘zwerver’ of ‘reiziger’ in het Noors) is eigenlijk een winterkabeljauw. In de paartijd maakt deze vis een lange tocht van de Barentszee naar de Lofoten - 800 km zuidelijker gelegen. Daar is het water helder en rijk aan voedsel en tijdens deze tocht zwemt de vis honderden kilometers en verandert ook zijn voedingspatroon. Hierdoor wordt het vlees vaster en witter. Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag dan ook skrei genoemd worden.

Skrei is slechts enkele weken per jaar beschikbaar, van januari tot eind maart. De kwaliteit van skrei is nog beter dan die van kabeljauw. Kenmerkend voor skrei zijn de spierwitte en stevige filets. Op veel Valentijnmenu's zie je in deze periode dan ook deze lekkere vis verschijnen.

Ik ging op pad langs de plaatselijke vishandel en kocht mooie stukken skreihaasje. Deze combineerde ik heel eenvoudig met gepofte bietjes. Simpel en lekker.

Gele bietjes hebben in vergelijking met rode bieten een licht zoete smaak. De smaak is niet zo fel als bij de rode, wat maakt dat de vis hierbij goed tot zijn recht komt.


Ingrediënten

  • 4 stukken skreihaasje
  • 2 gele bieten
  • 1 el sherryazijn
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 1 lookteentje
  • wat takjes rucola voor de afwerking

Bereidingswijze

Pof de bietjes. Maak een papillot in aluminiumfolie. Snij het groene uiteinde van de bietjes, leg ze in de aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie en de sherryazijn. Doe er een lookteentje bij, kruid met peper en zout en plaats het pakketje gedurende 1,5 uur in een op 210°C voorverwarmde oven.

Laat ze nadien een beetje afkoelen, verwijder de schil en snij in plakjes.

Bak intussen de vis in een antikleefpan. Kruid met peper en zout.

Serveer de schijfjes biet met de skrei. Werk af met wat olijfolie en takjes rucola.

Reacties