Review: een feestelijk fijnproeversmenu

Supermarktketen Colruyt speelt ook dit jaar volop in op de eindejaarsfeesten. Elk jaar krijg je wel een magazine in je brievenbus met een ruime keuze klassiekers en nieuwe feestspecialiteiten, van aperitiefhapjes tot desserten. Elk jaar kiezen ze er ook voor om enkele voorbeeldmenu's samen te stellen, uiteraard met hun "laagste prijs"-garantie. Wij kregen de vraag of we hier eentje van wilden testen en gingen hier graag op in.

Ik koos voor het fijnproeversmenu. Waarom? Het menu leek me op het lijf geschreven: kreeft als voorgerecht (ik ben zo'n mama die in het vriendenboekje van haar kleuter schrijft dat kreeft haar favoriete gerecht is), wild als hoofdgerecht en een dessert met chocolade. Het klonk als muziek in de oren!

Kreeft met appelgarnituur
~
Hindegebraad met butternutpuree en blauwebessensaus
~
Meringuetorentjes met chocolademascarpone

Uiteraard deden we wel wat aanpassingen aan het menu (met name in het dessert) om dit suikervrij te krijgen.

De ingrediënten kan je weer makkelijk bestellen vanuit je luie zetel: ga naar de Collect&Go website, selecteer je afhaalmoment en de items naar keuze en je kan zonder stress de boxen afhalen. Niet aanschuiven in de winkel, eindeloos zoeken en stressen. Hier hou ik van! Let misschien wel op dat je tijdig je bestelling plaatst want de afhaalmomenten in de eindejaarsperiode zijn gegeerd :-)

De recepten zijn duidelijk uitgelegd in de folder en makkelijk te volgen. Het menu bleek ook vrij makkelijk te bereiden. Met een minimum aan voorbereiding kan je dit op tafel zetten zonder al te veel tijd in de keuken te spenderen, wat ik zelf toch altijd belangrijk vind tijdens de feesten.

Kreeft met appelgarnituur

Dit klonk al heerlijk, en de foto in het magazine deed me watertanden. Toen ik aan het recept begon sloeg de schrik me wel een beetje om het hart... rode appelen pureren, daarbij o.a. siroop (gelukkig een variant zonder toegevoegde suikers), mayonaise en kerriepoeder... dat kon niet goed komen... En toch: dit bleek een verrassend lekkere dressing te geven! Ik zou het anders nooit geprobeerd hebben, maar de smaken passen goed bij elkaar en tesamen met de kreeft was het echt wel lekker!


Mijn tip bij dit gerecht: doe zeker niet te veel kervel bij de 'salade'. Ik wou wat meer groen bij de preischeuten, maar de kervel smaakt makkelijk te fel door. Hou je maar gewoon aan de opgegeven hoeveelheden ;-)

De red love appel is effectief rood, zowel van schil als vruchtvlees. Om zo te eten is hij wat te zuur, maar in gerechten een smaakvol alternatief.

De diepgevroren kreeft kwam nog vrij makkelijk los uit de schaal. Maar maak je zeker niet druk mocht het vruchtvlees breken: je moet de kreeft in plakjes snijden dus uiteindelijk kan je dit makkelijk verbergen op het bord.

Colruyt adviseert hierbij een Chablis A.O.P. 'La Jouchère', een droge wijn die jong te drinken is.


Hindegebraad met butternutpuree en blauwebessensaus

Een mooi hoofgerecht voor de feesttafel. De butternutpuree kan je op voorhand bereiden, waardoor de eigenlijke kooktijd zich beperkt.

Het blauwe bessensausje was een hit. Zelf ben ik niet zo'n fan van fruit in mijn saus, maar de wederhelft was hier echt wel voor te vinden. De diepgevroren gratin moet je gewoon in een ovenschotel in de oven opwarmen.
De kleuter des huizes vond het alvast geweldig. Een menu dat bij iedereen in de smaak valt dus.


Het hindegebraad moest volgens recept 50 à 60 minuten in de oven. Voor ons was 45 minuten toch voldoende geweest, dan krijg je al een mooi rosé vlees.

De aanbevolen wijn hierbij is een Tautavel Réserve - A.O.P. Côtes du Roussillon Villages Gérard Bertrand, een intense rode wijn die vaak wordt aanbevolen bij lamsvlees.

Meringuetorentjes met chocolademascarpone

Wel dit klinkt heerlijk... alleen zit er nogal veel suiker in ;-) Maar we zouden Tineke's Cucina niet zijn als we daar geen mouw aan weten te passen. Je kan de meringue met zoetstof maken, waardoor je het suikerprobleem al oplost. Zelf vonden we dit wel een heel zoete afsluiter, dus kozen we uiteindelijk voor kleine kommetjes met een bodempje chocolademascarpone, afgewerkt met een meringuetoefje. De chocolademascarpone maakten we lichter door meer slagroom te gebruiken.

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 75 gram Ellphi
  • een snuifje zout
  • 125 gram mascarpone
  • 125 ml room
  • 1 el gepelde, ongezouten pistachenoten
  • 250 gram pure chocolade (70% cacao)

Bereidingswijze

Klop het eiwit op met een snufje zout. Als het mengsel begint te schuimen, voeg dan de zoetstof geleidelijk toe terwijl je blijft kloppen. Het eiwit moet zeer stevig en glanzend zijn.

Lepel toefjes eiwit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 1 uur in een op 120°C voorverwarmde oven.

Laat afkoelen.

Smelt de chocolade au bain marie.

Klop de room stijf en meng er de mascarpone onder. Hou enkele eetlepels gesmolten chocolade apart voor de afwerking en roer de rest onder de mascarponeroom.

Lepel de mascarponeroom in glaasjes. Plaats een toefje meringue bovenop, lepel er wat gesmolten chocolade over en bestrooi met de fijngehakte pistachenoten.

Reacties