woensdag 30 november 2016

Krokante kerstkrans

We zijn al helemaal in de kerstsfeer beland. Heerlijk toch, de gezelligheid, warmte en al het eten dat erbij hoort? Eén van onze recepten voor dit jaar is dit overheerlijke breekbrood met kaas. Geserveerd in de vorm van een kerstkrans is het bovendien een showstopper op je tafel!


Dit recept geeft 25 minibroodjes, zeker voldoende voor een 10-tal personen. De kazen zijn niet te uitgesproken, dus je kan het niet alleen serveren bij het aperitief, maar ook als broodje bij de maaltijd.

Ik zag een soortgelijk brood passeren op Pinterest, en besloot aan de slag te gaan om mijn eigen versie te bereiden: suikervrij & smakelijk :-) Er is wat werk aan om alle broodjes te vullen en vormen, maar het is zeker de moeite waard!

Ingrediënten
  • 500 gram witte bloem
  • 1 tl zout
  • 2 tl droge gist
  • 350 ml lauwwarm water
  • 25 blokjes mozzarella (de droge variant, je hebt ongeveer 1/3 van een pakje nodig)
  • 75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el verse rozemarijn (fijngesnipperd)
  • 25 gram gesmolten boter
  • Grof zeezout

Bereidingswijze

Doe de bloem, het zout, de gist en het water in de kom van je keukenrobot. Laat 10 minuten kneden tot een mooi deeg.

Vorm tot een bal. Dek af met plastiek en laat 1 uur rijzen.

Verdeel het deeg in 25 porties (elk ongeveer 32 gram). Bol op.
Let op: dek je deeg telkens af met plastiek terwijl je met een bolletje aan het werken bent, zo droogt het niet uit.

Neem elk bolletje en druk er een kuiltje in. Leg er een blokje mozzarella in en maak dicht. Bol weer mooi op. Ga zo door voor alle 25 bolletjes.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Plaats in het midden een vuurvast kommetje van +/- 10 cm (ondersteboven).
Let op: neem een recht kommetje. Als je een kom neemt die bovenaan open gaat, krijg je ze straks niet meer uit je krans!

Meng de Parmezaanse kaas met de rozemarijn.

Dompel elk deegbolletje in de gesmolten boter en vervolgens in de parmezaan. Vorm een krans rond het kommetje. Hou telkens ongeveer een halve centimeter afstand tussen twee bolletjes.

Dek de bakplaat af met plastiek en laat opnieuw 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 190°C. Bak de krans gedurende 45 minuten af.

Ikzelf bakte deze in mijn AEG bakoven met stoom. Dit gaf een krans van 25 krokante bolletjes met een zachte binnenkant. Je kan de krans uiteraard ook in een gewone oven bakken, ik zou dan wel aanraden om onderin een kommetje water te plaatsen om extra 'stoom' te krijgen in de oven.

Werk de krans na het bakken nog af met grof zeezout.

Serveren doe je met wat takjes verse rozemarijn en veenbessen, voor een extra feestelijke toets.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen