Herfstquiche

De herfst is intussen weer in het land. De afgelopen week heb ik mezelf al een paar keer vervloekt wegens foute kledingkeuze en de daaropvolgende koude. Ook in de keuken is de wissel van seizoenen volop aan de gang. Geen zomerse terrasjes en bijbehorende hapjes, maar de start van het wildseizoen, kleurrijke pompoenen en ovengerechten allerhande.


In het tijdschrift van de Nederlandse supermarkt Jumbo vond ik vorige week een smakelijk uitziende quiche terug. Mits wat aanpassingen (en uiteraard een zelfgemaakt deeg) leek dit me alvast een prima start voor de herfstkeuken.

Ingrediënten

Voor het deeg
  • 250 gram bloem
  • 150 gram zoutloze boter
  • snuifje zout
  • 60 ml water
Voor de quiche
  • 150 gram gemengde boschampignons
  • 50 gram prosciutto crudo
  • 1 teentje look
  • 1 takje salie
  • 3 eieren
  • 150 ml room
  • 2 bollen mozzarella

Bereidingswijze

Voor het deeg: meng de bloem en het zout. Doe de koude boter in blokjes erover en meng onder de bloem met behulp van 2 messen. Voeg het water toe en kneed tot een glad deeg. Laat een uurtje rusten in de koelkast.

Smelt wat boter in een pan. Voeg de look en champignons toe en bak gaar. Voeg de gesnipperde salie toe en kruid met flink wat peper en zout.

Rol het deeg uit. Bekleed een quichevorm met het deeg (ik gebruik zelf een bakring op een met bakpapier beklede bakplaat). Hou de overschot van het deeg nog even bij.

Beleg het deeg met de ham. Doe er de champignons over. Vervolgens leg je er de in stukken gebroken mozzarella over.

Klop de eieren los met wat peper en zout. Overgiet er de quiche mee.

Werk de quiche nog af met enkele deegblaadjes voor een extra versiering.

Bak gedurende 35 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

Reacties