zondag 26 juni 2016

EK Gekte: Pörkölt (Hongaarse goulash)

Ja hoor! Het was geen mooie match, maar na de confrontatie met de Zweden zijn onze Rode Duivels toch doorgestoten naar de 8e finales. Vanavond wacht er ons een match tegen de Hongaren.

Quasi onmiddellijk nadat duidelijk werd dat dit onze tegenstander werd dacht ik al "oh help, Hongarije... wat eten ze daar". Goulash, dat leek me een evidentie. Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás) is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (Pörkölt). Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees, varkensvlees en vis. We kozen voor een lekkere 'pörkölt' met rundsvlees en Belgische frietjes.



Ingrediënten

  • 500 gram rundsstoofvlees
  • 1 rode paprika
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • een klein bakje champignons
  • 1 teentje look
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 liter rundsbouillon
  • laurierblad
  • 1 takje verse tijm
  • komijn
  • paprikapoeder
  • peper en zout
  • verse platte peterselie

Bereidingswijze

Smelt wat boter in een pot en bak er de vleesstukjes in zodat ze een mooi kleurtje krijgen. Zet even aan de kant.

Smelt opnieuw wat boter in de pot en fruit er de ui en look in tot hij glazig is. Voeg de paprika en wortelen toe en fruit op een zacht vuurtje 8 a 10 minuten. 

Voeg opnieuw het vlees toe. Voeg de tomatenpuree, laurier en tijm erbij en bak even mee. 

Kruid met komijn, paprikapoeder, peper en zout en overgiet met de bouillon.

Laat op een zacht vuurtje stoven tot je vlees gaar is (ongeveer 1,5 uur a 2 uur).

Bak intussen de champignons. Voeg deze een kwartiertje voor het einde van de gaartijd toe aan de stoofpot.

De saus kan je eventueel verder indikken met sausbinder.

Bestrooi met verse peterselie voor het opdienen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten