EK Gekte: eenvoudig hapje met gravad lax

Vandaag zijn we al aanbeland bij de laatste groepsmatch van de Rode Duivels. Uiteraard duimen we dat dit niet de laatste match op het EK is, en dat we dus nog wel even verder kunnen met onze Europese recepten.

Voor vandaag: de Zweedse keuken. Iedereen kent de kottbullar (de 'Ikea-balletjes'), maar de Zweden hebben wel meer in hun mars. Wij (zowel bij Tineke's Cucina als Double Strainger) kiezen vandaag voor de aperitiefhapjes. Waar ze bij Double Strainger kiezen voor een hapje met pekelharing en een currysausje, kiezen wij voor gravad lax.


Gravad lax of gravlax is een typisch Scandinavisch gerecht van rauwe zalm dat voornamelijk als aperitiefhapje gegeten wordt. De zalm wordt dun gesneden en met wat hovmästarsås of gravlaxsås, een zoetig sausje van mosterd en dille, op een plakje brood of met gekookte aardappelen geserveerd. Althans, volgens Wikipedia. Laat ons nu net dat zoete willen vermijden.

Wij kiezen dan ook voor een knackebrod met gravad lax en een hartige tuinkruidensaus. Eenvoudig, snel klaar, maar niet minder lekker.

In dit gerecht kiezen we voor een klassieke (gekochte) gravad lax. Wil je hiermee zelf aan de slag, kijk dan eens naar het eerder geposte recept voor gravad lax met rode biet. Heerlijk! (Maar als gerechtje op matchday net wat te veel werk ;) )

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 knackebrod-sneetjes
  • 4 sneetjes gravad lax
  • tuinkruidensausje
  • verse kruiden en eetbare bloemetjes voor de afwerking

Voor het sausje
  • 2 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl vers citroensap
  • verse kruiden (dille, peterselie, bieslook, ...)
  • peper en zout

Bereidingswijze

Maak het sausje. Meng de mayonaise, yoghurt en het citroensap. Voeg flink wat van de verse kruiden toe (fijngesnipperd). Kruid met peper en zout.

Beleg een sneetje knackebrod met de gravad lax. Werk af met het sausje en nog wat verse kruiden en bloemetjes.

Klaar!



Reacties