Miniloempia met scampi

Maandag 8 februari 2016 is Chinees Nieuwjaar. Het Chinese nieuwjaar is voor ons uiteraard weer een uitgelezen kans om in de keuken te duiken. We kiezen vandaag voor miniloempia's met scampi, gevolgd door een eenvoudig wokgerecht.


Het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. Het stamt uit de tijd van de Shang Dynastie (1600 BC–1100 BC) toen de mensen goden en voorouders vereerden aan het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar. Pas veel later werd het een festival waarin afscheid werd genomen van het oude jaar en het nieuwe werd ingeluid.

De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari.

Volgens de Chinese jaartelling begint dan het jaar 4713 en in de telling van de dierenriem is dit het jaar van de Aap.

De aap is het negende dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Volgens de Chinese astrologie zijn mensen die onder het teken van de aap is geboren nieuwsgierig, slim en creatief.
Ze houden van uitdagingen en kunnen goed problemen oplossen, waarbij ze gebruik maken van hun uitstekende geheugen en hun vermogen om oplossingen te zoeken buiten de gebaande wegen.
Ze kunnen goed samenwerken, maar vertrouwen anderen niet altijd even gemakkelijk.

Maar terug in de keuken in dus. In december waren we nog te gast in Antwerpen bij de dames van Yapado voor hun press days, waarbij we ook een workshop van Go-tan meemaakten. De keuze voor ons hoofdgerecht was dan ook snel gemaakt: een bordje woknoedels, verse groentjes (paprika, wortel, courgette) en kalkoenfilet uit de wok en een lekker sausje van Go-tan. Toegegeven, veel 'koken' is er niet aan, maar op een weekdag is dit nog zo makkelijk!
Let wel op welke saus je kiest: in heel veel van de kant-en-klare woksauzen zit suiker!



De hoofdschotel was snel klaar, dus kon er wat meer aandacht naar het aperitief. We kozen voor kleine miniloempia's met scampi. Perfect vooraf te maken en dus het ideale partyfood - nog even frituren à la minute en klaar!

Ingrediënten

  • 10 scampi
  • 1 sjalot
  • 2 lenteuitjes
  • 1 wortel
  • 1 lookteentje
  • 1/2 tl maïzena
  • peper
  • zout
  • 1 ei
  • 1 pak kant en klare loempiavellen
  • zonnebloemolie om in te frituren

Bereidingswijze


Pel de sjalot en snipper fijn. Maak de wortel schoon en snij in hele fijne blokjes. Snipper de lenteui fijn. Pel de scampi, verwijder het darmkanaal en snij fijn.

Doe de sjalot, scampi, wortel en lenteui in een kom. Pers het lookteentje erbij. Voeg de maïzena, peper en zout toe.
Kluts het ei en meng ongeveer 1/2 van het eitje onder het mengsel (het moet vochtig zijn maar niet te lopend).

Neem een loempiavel en leg een lepeltje vulling erop. Rol op tot een loempia. Bestrijk de uiteinden met de rest van het ei zodat deze blijven plakken.
Maak zo alle loempia's tot de vulling op is.

Verwarm de zonnebloemolie in een wokpan. Frituur de loempia's gedurende een drietal minuten in de olie.

Serveer met een suikervrije sweet-chilisaus. Het recept hiervoor kan je vinden in ons kookboek Suikervrije Feesthapjes.

Reacties