woensdag 9 december 2015

Gravad lax met rode biet

Na alle voorbereidingen en de aperitief kwamen we stilaan allemaal op dreef met ons pre-kerstfeestje. Tijd voor het voorgerecht! Dat bestond uit een gravad lax met rode biet en Thaise krabkoekjes. Vandaag geef ik graag het recept voor de gravad lax mee.


De dames van Avocado van de Duivel en Mi'dinettes maakten dit recept origineel voor het nieuwjaarsfeestje van Carrefour. Ik vond het heerlijk en besloot dan ook meteen dat dit ook op mijn feesttafel moest verschijnen.

Gravad lax is nu toevallig ook één van de favorieten van de wederhelft. Het is een typisch Scandinavisch koud visgerecht, waar je zeker op tijd moet aan beginnen wil je dit tijdig gaar hebben. De zalm wordt gemarineerd in een mengsel met citrusvruchten en suiker... Ja, suiker... Dat willen we uiteraard niet, dus kozen wij voor Ellphi.

Eerlijk gezegd ben ik niet zeker of het zomaar lukt met andere zoetstoffen. Dat zou je proefondervindelijk moeten uittesten. Ik koos in dit geval voor Ellphi omdat deze zoetstof het beste de werking van gewone suiker benadert en ik erop gokte dat dit ook in dit gerecht zo zou zijn. En het lukte prima!

Ingrediënten

  • 1 groot stuk zalmfilet of zalmhaasje (+/- 500 gram)
  • 2 voorgekookte rode bieten
  • 1 stuk mierikswortel
  • 4 el grof zout
  • 4 jeneverbessen
  • 4 el Ellphi
  • 1 appelsien
  • 2 citroenen
  • Een bussel verse dille
  • om te serveren: grof, donker brood, cresson, gezouten boter en zure room

Bereidingswijze
Blend de rode bietjes samen met de jeneverbessen. Rasp er de schil van appelsien en citroen bij en een stukje van de mierikswortel, en meng er het zout en de zoetstof onder.

Leg de zalmfilet in een grote schaal. Verdeel er de rode biet-mengeling gelijk over.
Rol in plastiekfolie, en zet in de koelkast gedurende 24 uur om te marineren.

Haal uit de koeling, verwijder de marinade van de zalm.

Hak de dille fijn, en ‘paneer’ hiermee de zalm. Wikkel opnieuw in plastiekfolie, en
zet in de koeling.

Wanneer je wilt serveren, haal je de zalm alvast uit de koelkast. 

Maak ondertussen een sausje met de zure room, wat citroenrasp, wat fijngehakte dille en peper en zout. 

Snij de zalm in mooie plakjes, en serveer met grof brood met goede boter, het sausje en cresson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten