zondag 9 november 2014

Over wijnen en gins

De afgelopen weken kon je weer heel wat wijnbeurzen bezoeken. Ook wij gingen op pad en kozen voor Megavino (Brussel) en Winefair (Lanaken).

Door de drukte met de lancering van ons eerste kookboek "Suikervrije Desserten", kwam onze review hiervan nog niet online. Bij deze dus een inhaalbeweging.

Megavino, in één van de Heizelpaleizen te Brussel, is één van de grootste Belgische wijnbeurzen. Je vindt er een enorm gamma aan standhouders, en jaarlijks staat ook één gastland in de kijker. Dit jaar ging die eer naar Portugal.

Met dank aan Radio 2 mochten wij deelnemen aan een proeverij van Portugese wijnen én gingen we naar huis met een leuk wijnpakket.


Het bekendste Portugese druivenras, de Tourigo Nacional, bleek ook voor ons de lekkerste wijn op te leveren.

Onze favorieten?

 • Monsaraz, +/- 7€, vrij koud te drinken, prima bij vlees
 • D'Oliva Reserva, +/- 17€, eveneens koeler te drinken, houtgelagerd met een zachte kruiden-einde, tanninerijke wijn

Ook een dikke pluim aan de studenten van het VTI te Leuven die de bediening tijdens de proeverij verzorgden. Wij waren alvast onder de indruk van hun houding!

Winefair is de grootste Limburgse wijnbeurs. Naast de wijnbeurs kon je dit jaar in de VIP-tent bovendien genieten van een ginbar, oesterbar en bubblebar.

Op de wijnbeurs konden we kennis maken met de Mirabelle Franciacorta Elite. Deze schuimwijn is het eerste methode classico DOGC Italiaanse product zonder toegevoegde sulfieten en zonder allergenen, in totaal respect voor de natuur en de consument. Een ideale schuimwijn dus voor zij die allergisch reageren op sulfieten en dergelijke.

Deze wijn is verkrijgbaar bij Wijnen Delizia in Maasmechelen.


Het meest onder de indruk waren wij niet van de wijnen, doch wel van de gins. 

In de VIP-tent van Winefair gaf Jeroen Erens van Wijnbar Vino Vino (Maastricht) regelmatig gin-tastings.

Vino Vino is met 75 verschillende gin soorten de place to be in Maastricht en daarbuiten. Hun kaart is de grootste ginkaart van heel Nederland.

Jeroen is een ware gin adept en neemt je op aangename en vlotte wijze mee in het verhaal. Hij werd onlangs nog derde op een internationale gintonic competitie in Keulen, en 25e op het WK.Zo leerden we onder andere dat gin een jeneverdistillaat is en bestaat uit verschillende botanicals. Wereldwijd komen er zowaar 25 nieuwe gins per week bij.

Voor de tasting werden tonics van Fever Tree gebruikt:
 • Indian tonic
 • Mediterranean tonic
 • Elderflower

Vooral deze laatste viel niet in de smaak bij Tineke wegens té zoet. Navraag leerde ons ook dat er maar liefst 9g suiker per liter werd gebruikt. Absoluut te vermijden dus.

Uit eigen ervaring raden wij de Fentimans Light Tonic of Fever Tree light Tonic aan als suikervrije variant.

Maar terug naar de gin tasting. We kregen vijf totaal verschillende gins voorgeschoteld, met elk hun eigen specificiteit en smaak.


 • The Duke, een Duitse gin (München), bestaat sedert 2007. Het gaat om een standaard, sterke gin met 14 botanicals (de typische zoals jeneverbes, maar ook hop en malt). De ganse productie gebeurt nog manueel.
  Zelf waren we zeker te spreken over deze, sterke, gin. Gecombineerd met een Indian tonic en wat citroen was dit een prima drank!
 • De Franse gin Citadelle, wordt 3 maand gerijpt op pastisvaten. Het is een gin met een gastronomisch potentieel en past prima bij parelhoen, fazant, roomsauzen en venkel. Mooi in combinatie met een indian tonic, wat steranijs en kaneel.
 • De Belgische gin Filiers Dry 28 was de derde in de rij. Deze gin is ons helemaal niet ongekend, want de favoriet van de echtgenoot. Filiers, gekend om zijn jenevers, begon enkele jaren geleden ook met gin onder leiding van een Spaanse Master Distiller. De gin wordt gekenmerkt door de jenever, kruidigheid en hop.
  Elk jaar brengt Filiers ook een speciale editie uit. Vorig jaar was dit een Tangerine variant, dit jaar een Pine Blossom.
 • Opnieuw naar Duitsland dan, waar Ferdinand's Saar Dry Gin in het Saarland een aangename gin van 44° geproduceerd heeft. Extra leuke hieraan is dat Vino Vino hier heeft samengewerkt met de Maastrichtse chocolatier La Fève voor de creatie van een "gin tonic bonbon" (of in het Vlaams: een praline). Met suiker, maar misschien toch een leuk cadeautje met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht? De echtgenoot was zeer te spreken over de combinatie. De praline bevat een chocolade met 55% cacao en toetsen van lavendel en kweepeer.
 • Eindigen deden we opnieuw in Duitsland met Slow Gin. Een wat zachtere gin van 30° met toetsen van kweepeer. Een fruitigere, zoete gin, die enkele van de deelnemers deed denken aan Port. Een wat specialere variant ook, met zijn gelige kleur.

The Duke Gin

Enkele van de Gin soorten
Geen opmerkingen:

Een reactie posten