Averbode bier, kaas en wijn

In onze nieuwsbrief van mei kon je al lezen dat de Abdij van Averbode, naast zijn eigen kaas en brood, ook zijn eigen patersbier "Averbode" heeft voorgesteld.

De komst van het nieuwe patersbier werd vorige zomer aangekondigd door de abdij in de deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel-Zichem, waar ook al van de 14de tot begin 20ste eeuw bier werd gebrouwen. Het nieuwe bier is dan ook een eerbetoon aan de geschiedenis van de abdij.

De producten zijn te koop in de winkel van de abdij en worden ook verkocht bij Delhaize.


Deze laatste lieten ons toe om het brood, de kaas en het bier te proeven. Wie ons al wat langer volgt, weet dat we dol zijn op streekproducten, dus dat lieten we ons geen tweede keer zeggen.


Zelf heb ik jarenlang in Scherpenheuvel-Zichem gewoond, en de "lekdreef" aan de abdij roept altijd fijne herinneringen op. Dus, nu er ook andere lekkernijen dan ijsjes te krijgen zijn, willen we deze wel proberen.


Bij het maken van het bier wordt de zogenaamde dry hopping techniek toegepast: een of meerdere hoppen worden aan het toegevoegd tijdens of na het gistingsproces. Daardoor komt het hoparoma beter naar voren en smaakt het brouwsel eerder fruitig dan bitter.

De Norbertijnen zijn voor het brouwen van het bier in zee gegaan met Brouwerij Huyghe uit Melle, de producent van het bekende Delirium Tremens. Averbode is in flesjes van 33cl en flessen van 75cl in de handel verkrijgbaar zijn.

De smaak? Een aangenaam, niet te bitter blond biertje. De echte kenners wisten me te melden dat het best nog wat langer op de fles mocht liggen alvorens te degusteren ;-)

Vanuit het basisprincipe van zelfvoorzienigheid had de Abdij eeuwenlang een eigen hoeve, brouwerij, kaasmakerij en ook en bakkerij gehad. Brood was en is nog steeds een essentieel onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon van de abdijgemeenschap. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ook brood deel uitmaakt van de korf kwalitatieve producten die de Abdij lanceert.

Men koos voor La Lorraine Bakery Group als partner om Averbode abdijbrood te gaan maken. Een industriële bakkerij dus. Het doet ons wat pijn, maar als we eerlijk zijn: zoveel artisanale bakkers kan je niet meer vinden.

Het volkoren Averbode brood combineert drie graansoorten – tarwe, haver en rogge – die het brood een rijke en volle smaak geven. Het resultaat is inderdaad zeker geen uitgedroogd donker brood, maar een degelijk volkorenbrood dat door jong en oud gesmaakt werd.

Als laatste proefden we van de kaas. Averbode abdijkaas wordt omschreven als een half harde, smeuïge speciaalkaas met een pittige, volle smaak en een gul karakter. En inderdaad, de kaas heeft een net iets pittigere smaak. Een aangename kaas met een stukje brood, maar ook in blokjes bij de aperitief. Zeker een plusje dus!

Voor de productie van deze abdijkaas koos de Abdij ervoor om een samenwerking aan te gaan met de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel, die bestaat uit zo’n 3.000 leden-melkveehouders die hun melk samenbrengen voor gezamenlijke verwerking en vermarkting.

Op dit moment wordt alles dus extern geproduceerd. Maar gelijktijdig met de voorstelling van het bier, stelden de Norbertijnen ook hun toekomstplannen voor. “Wij willen er graag een kaasrijperij, een micro-brouwerij, een ontmoetingscentrum en een abdijwinkel in onder brengen. Dit geheel aan de Westpoort kan dan uitgroeien tot een mooi toeristisch-educatief centrum. Dankzij deze nieuwe inkomsten kunnen we ook het zelfstandig voortbestaan van de abdij verzekeren.” Grootse plannen dus, die zeker een abdijbezoek aangenamer kunnen maken.

Reacties