Zomerse Groentelasagne

Hebben jullie dat nu ook? Wij zijn alvast helemaal uit ons culinaire doen met het miezerige herfstweertje eind mei. Veel zin in zomerse, frisse gerechten heb je niet, en toch... die winterkost gaat na een tijdje ook vervelen.

Enkele weken geleden hebben we in het kader van de Week van Groenten en Fruit wat geëxperimenteerd met veggie gerechten. Enkele daarvan werden opgenomen in onze maandelijkse nieuwsbrief. Deze zomerse groentelasagne is dan wel heel erg zomers, maar met het "ovenschotel"-gevoel past hij ook nog wel bij deze koude temperaturen. Ideaal dus om ons kookgenot weer naar boven te laten komen!

Een lasagne met enkel en alleen groenten, no meat whatsoever... Ik zag de wederhelft al bedenkelijk kijken. En toch, zelfs de meatlover in huis was helemaal overtuigd van het resultaat!


Ingrediënten 
  • 0,8 l melk
  • 70 gram bloem
  • 70 gram boter
  • 1 pak verse spinazie
  • Verse lasagnevellen
  • 150 gram pesto
  • 1 doosje kerstrostomaatjes (450 gram)
  • Verse basilicum
  • 150 gram parmezaan (versgeraspt)
  • 2 bollen mozzarella 

Bereidingswijze

Bereid alle aparte ingrediënten voor de lasagne voor:
  • Was de spinazie, kook kort gaar, laat uitlekken in een zeef en knijp er goed alle overtollige vocht uit. Dit is heel belangrijk, anders wordt je lasagne "te nat"
  • Maak een bechamel: smelt de boter, doe er de bloem bij en laat kort garen. Overgiet met de melk en meng kokend tot een gladde saus. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Voor de kerstrostomaatjes hou je twee stukjes heel, om bovenaan de lasagne te doen. De overige tomaatjes halveer je.
  • Snij de mozzarella in blokjes

Om de lasagne samen te stellen doe je eerst een dun laagje bechamel in de kom. Daarna leg je in laagjes: verse pasta, 1/3 bechamel, 1/3 pesto, 1/2 spinazie, 1/3 tomaatjes, 1/3 basilicum, 1/3 van de kazen. Dit herhaal je. Vervolgens eindig je met een laag pasta en het laatste van de bechamel, de tomaatjes (inclusief deze die nog aan de steeltjes zitten), de basilicum en de kazen.

Bak gedurende 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

Serveer met stokbrood of ciabatta.

Reacties