zondag 13 januari 2013

Oma's Suikervrije Appeltaart

Sinds enige tijd zijn ook wij overgeschakeld op digitale tv. We kijken amper tv, en zagen er dan ook het nut niet van in, tot de kabeldistributeur zo drastisch ging snoeien in het aanbod op de gewone kabel-tv,  dat digitale TV of TV Vlaanderen de enige valabele opties werden.

Sinds de overschakeling hebben we dan ook kennis gemaakt met de digitale zenders: Studio 100 TV (dank u, Elise... mama geniet daar toch zo van, 100 keer op een dag K3, Plop of Maya...) en uiteraard ook Njam! Het water loopt me steeds in de mond wanneer ik de heerlijke Hof van Cleve-gerechten zie, of de desserts en het gebak van Roger Van Damme. Zo passeerde laatst ook weer een herhaling van Oma's Appeltaart. Die moest en zou ik toch eens omzetten naar een suikervrije (en lichtjes aangepaste) versie.

Bij deze: Oma's Suikervrije Appeltaart, naar een recept van Roger Van Damme!
Een heel leuk recept, snel klaar en smaakt lekker fris.


Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 1 ei + 1 eierdooier 
  • 50 gram tagatesse
  • 100 gram zoutloze goede boter
  • Zeste van 1/2 citroen
  • snuifje zout
  • 1,5 el amandelpoeder
Voor het beslag
  • 3 appelen
  • Sap van 1/2 citroen 
  • 40 gram zoutloze goede boter
  • 30 gram tagatesse
  • 2 eierdooiers
  • 10 gram maïzena

Bereidingswijze

Maak eerst het deeg. Dit kan je doen door alle ingrediënten (behalve het amandelpoeder) in de keukenrobot tot een geheel te mengen. Nog eventjes na-kneden met de handen tot een glad vast deeg.

Bekleed een taartvorm met het deeg en strooi er het amandelpoeder in uit. Dit voorkomt dat je taartbodem vochtig wordt (net zoals bij de rabarbertaart is dit nodig door het vele vocht in de appeltjes en het beslag).

Snij de appelen in blokjes en besprenkel ze met het citroensap.

Smelt de boter. Voeg er de zoetstof aan toe. Let op, doe dit al roerend want je loopt het risico dat de tagatesse een klompje wordt in een warme kookpot. 

Voeg vervolgens de eierdooiers en maïzena toe aan het beslag.

Meng de appelblokjes met het beslag en vul er de taartvorm mee.

Bak gedurende 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

En doe dan zoals wijzelf en smul je taart in een namiddagje op... kan je weer opnieuw beginnen ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen