vrijdag 5 oktober 2012

Pizza

Wat is er nu lekkerder dan een huisgemaakte pizza op vrijdagavond na een drukke werkweek? Je kan alle kanten uit met je topping, dus de variaties zijn eindeloos, en het is o zo eenvoudig.


Ook hier wordt regelmatig gevarieerd met de pizza's. Het kan heel eenvoudig en budgetvriendelijk: enkele basics uit de supermarkt en een heerlijke pizza margherita staat zo op de tafel. Maar ook een luxe-versie, met topproducten of specialiteiten van bij de Italiaanse speciaalzaak, behoort tot de mogelijkheden.


Basis

Je vertrekt uiteraard van een pizzabodem met liefst een homemade, eenvoudige tomatenbasis.

Ingrediënten deeg (voor 2 grote pizza's)


  • 500 gram harde bloem
  • 1 tl zout
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 325 ml lauwwarm water

Ingrediënten tomatensaus

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 teentjes look (eventjes onder een mes geplet)
  • Een snuifje zout
  • Een geutje olijfolie
  • 1 tl zoetstof
  • Verse basilicum (dit kan perfect diepgevroren zijn)

Bereidingswijze

Je begint met het maken van het deeg. Stort de bloem op een werkvlak*, maak een kuiltje in het midden. Doe er de gist en het water in. Leg het zout aan de buitenzijde (zout en gist mogen niet met elkaar in aanraking komen. Het zout vermindert de werking van gist). Meng stilaan tot één geheel. Kneed 8 à 10 minuten door. Verdeel in twee delen en laat op kamertemperatuur rijzen (onder een vochtige doek). Laat het deeg rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld (30 min à 1 u).

*Je kan uiteraard ook steeds werken met een keukenrobot - veel minder arbeidsintensief!

Tijdens het rijzen kan je je tomatensaus bereiden. Doe alle ingrediënten (behalve de basilicum) in een kookpot. Zet op een zacht vuurtje en laat onder deksel 30 minuten pruttelen. Voeg op het einde de basilicum toe.

Vervolgens rol je je pizzabodems uit tot ronde vormen, je legt ze op een pizza-bakplaat of een gewone bakplaat (ingevet met olijfolie) en doet er de saus op. Vervolgens werk je af met een topping naar keuze en bak je de pizza op 200 - 220°C in 10 à 15 minuten gaar.


Toppings

De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor een margherita beleg je de basispizza eenvoudigweg met mozzarella. Je kan ook gewoon allerhande restjes uit de koelkast verwerken.

Onze favorieten zijn:
  • Formaggi: mozzarella, ricotta, parmigiano en mascarpone (de laatste kan je naar smaak vervangen door een gorgonzola of cambozola)
  • Capriciossa: ham, artisjok en olijven
  • Variaties met gerookte ham of salami, olijven, kappers, ...
  • Asparagi: groene asperges (in fijne repen gesneden met de dunschiller), parmaham en parmigiano

Laat je verbeelding werken, en geniet van het resultaat! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten