Stevia: puur of commerciële variant?

In onze nieuwsbrief van vorige maand hadden we het onder meer over de gloednieuwe commerciële suikervervangers op basis van Stevia.
Ik herhaal even een stukje van deze nieuwsbrief als aanzet voor dit artikel, waarin we het meer bepaald zullen hebben over de kostprijs van deze producten.

Tijdens de voorbije feestperiode bezochten we meerdere supermarkten om alle ingrediënten te verzamelen voor onze feestrecepten. Het viel ons op dat de eerste commerciële stevia producten ondertussen zowat overal aanwezig waren. In de winkelrekken vinden we naast de suikerklontjes en klassieke suikervervangers voortaan ook koffiezoetjes van Canderel Green en klontjes en poeder van Pure Via. Beide merken zijn productlijnen van de marktleider in suikervervangers Merisant.

Voortaan moeten we dus niet meer naar de natuurvoedingswinkel, maar kunnen we Stevia suikervervangers gewoon aanschaffen in de Carrefour, Colruyt, Spar of Delhaize.

Wat ons vrijwel onmiddellijk opviel was de omrekening voor recepten die totaal afwijkend was van wat wij in de voorbije maanden zelf proefondervindelijk hadden vastgesteld.

In plaats van een mespuntje of half koffielepeltje heb je blijkbaar van deze commerciële stevia suikervervangers zowat evenveel volume nodig als van echte suiker. (vb. één koffielepel = één koffielepel, uiteraard wel met een ander gewicht omdat de suikervervanger veel lichter is dan echte suiker).


We gingen dan ook op zoek naar de samenstelling van deze nieuwe producten en stelden vast dat het hier niet gaat om het zuivere en natuurlijke Stevia, maar een nieuwe suikervervanger op basis van Stevia en versneden met andere producten zoals maltodextrine. De samenstelling van de producten kan je terugvinden op elke verpakking en op de websites van deze producten.

Deze versnijding maakt het inderdaad een stuk eenvoudiger om recepten om te zetten naar suikervrij, maar zorgt wel voor een veel hoger verbruik van deze producten. Bovendien kan je dan uiteraard ook niet meer spreken van een 100% natuurlijk product.

De typische eigenschappen zullen eveneens anders zijn voor deze producten omdat het hier ook gaat om een andere samenstelling. Hoe we de recepten moeten aanpassen voor deze nieuwe suikervervangers zullen we andermaal proefondervindelijk moeten vaststellen.

Vorige zaterdag lazen we een artikel in de weekendkrant van Het Laatste Nieuws over de kostprijs van commerciële suikervervangers op basis van Stevia.

In dit artikel zagen we volgende prijsvergelijkingen:

·         PureVia poeder vergeleken met Tiense Suiker – Stevia variant is 3x duurder

·         Canderel Stevia tabletjes vergeleken met de klassieke Canderel tabletjes – Stevia variant is 0,2x duurder

·         PureVia klontjes vergeleken met Tiense Suikerklontjes – Stevia variant is 9x duurder

In het artikel lazen we ook nog de opmerking dat de vergelijking niet helemaal opgaat omdat je natuurlijk door de grote zoetkracht van Stevia veel minder nodig hebt.

Die stelling klopt echter niet helemaal zoals wij ook reeds in onze nieuwsbrief aanhaalden. Deze suikervervangers zijn immers zodanig versneden dat ze een vervangende werking hebben van 1 op 1.

De meerkost die in het krantenartikel is aangegeven is dus een feitelijke en reële meerkost. We vinden dit echter niet zo abnormaal aangezien deze suikervervangers ingedeeld worden bij de dieetproducten en die zijn nu eenmaal allemaal een flink stuk prijziger dan gewone supermarktproducten. De belangrijkste oorzaak zal hier waarschijnlijk de veel lagere omzet zijn.

Is er dan geen omweg te vinden om toch Stevia te gebruiken tegen een veel lagere kostprijs?

In het voorbije jaar hebben we bij Tineke’s Cucina al heel wat recepten omgerekend naar Stevia en maakten hierbij telkens gebruik van SteSweet Reb-A Steviapoeder wat we aankochten in een lokale natuurwinkel.

Dit poeder is onversneden Stevia en je hebt in de meeste recepten amper een mespuntje nodig om de juiste zoetkracht te bereiken.

Bij gebruik van dit specifieke product (http://www.stesweet.com/en/stesweetreba.html) komt 1 gram Stevia (Nul calorieën) overeen met maar liefst 300 gram suiker (1200 calorieën). Indien je deze soort stevia gebruikt, is de meerkost dus wel verwaarloosbaar daar je amper wat van het poeder nodig hebt. Wijzelf zijn reeds enkele maanden bezig aan één potje.

Uiteraard is het wel steeds noodzakelijk om ook de andere eigenschappen van de suiker op te vangen bij het omrekenen van een recept (o.a. binding, rijzen, … )

Heel wat voorbeeldrecepten staan reeds online op onze blog. De komende maanden zullen er uiteraard ook recepten volgen met commerciële stevia-poeders.

Professionele gebruikers kunnen voor het omzetten van recepten naar een suikervrije variant natuurlijk ook steeds een beroep doen op onze betalende diensten.

Reacties