Stevia: puur of commerciële variant?
In onze nieuwsbrief van vorige maand hadden we het onder
meer over de gloednieuwe commerciële suikervervangers op basis van Stevia.
Ik herhaal even een stukje van deze nieuwsbrief als
aanzet voor dit artikel, waarin we het meer bepaald zullen hebben over de
kostprijs van deze producten.
Tijdens de voorbije feestperiode bezochten we meerdere supermarkten om
alle ingrediënten te verzamelen voor onze feestrecepten. Het viel ons op dat de
eerste commerciële stevia producten ondertussen zowat overal aanwezig waren. In
de winkelrekken vinden we naast de suikerklontjes en klassieke suikervervangers
voortaan ook koffiezoetjes van Canderel Green en klontjes en poeder van Pure
Via. Beide merken zijn productlijnen van de marktleider in suikervervangers
Merisant.
Voortaan moeten we dus niet meer naar de natuurvoedingswinkel, maar
kunnen we Stevia suikervervangers gewoon aanschaffen in de Carrefour, Colruyt,
Spar of Delhaize.
Wat ons vrijwel onmiddellijk opviel was de omrekening voor recepten die
totaal afwijkend was van wat wij in de voorbije maanden zelf
proefondervindelijk hadden vastgesteld.
In plaats van een mespuntje of half koffielepeltje heb je blijkbaar van
deze commerciële stevia suikervervangers zowat evenveel volume nodig als van
echte suiker. (vb. één koffielepel = één koffielepel, uiteraard wel met een
ander gewicht omdat de suikervervanger veel lichter is dan echte suiker).
We gingen dan ook op zoek naar de samenstelling van deze nieuwe producten
en stelden vast dat het hier niet gaat om het zuivere en natuurlijke Stevia,
maar een nieuwe suikervervanger op basis van Stevia en versneden met andere
producten zoals maltodextrine. De samenstelling van de producten kan je
terugvinden op elke verpakking en op de websites van deze producten.
Deze versnijding maakt het inderdaad een stuk eenvoudiger om recepten om
te zetten naar suikervrij, maar zorgt wel voor een veel hoger verbruik van deze
producten. Bovendien kan je dan uiteraard ook niet meer spreken van een 100%
natuurlijk product.
De typische eigenschappen zullen eveneens anders zijn voor deze producten
omdat het hier ook gaat om een andere samenstelling. Hoe we de recepten moeten
aanpassen voor deze nieuwe suikervervangers zullen we andermaal
proefondervindelijk moeten vaststellen.
Vorige zaterdag lazen we een artikel in de weekendkrant
van Het Laatste Nieuws over de kostprijs van commerciële suikervervangers op
basis van Stevia.
In dit artikel zagen we volgende prijsvergelijkingen:
·
PureVia poeder vergeleken met Tiense Suiker –
Stevia variant is 3x duurder
·
Canderel Stevia tabletjes vergeleken met de
klassieke Canderel tabletjes – Stevia variant is 0,2x duurder
·
PureVia klontjes vergeleken met Tiense
Suikerklontjes – Stevia variant is 9x duurder
In het artikel lazen we ook nog de opmerking dat de
vergelijking niet helemaal opgaat omdat je natuurlijk door de grote zoetkracht
van Stevia veel minder nodig hebt.
Die stelling klopt echter niet helemaal zoals wij ook
reeds in onze nieuwsbrief aanhaalden. Deze suikervervangers zijn immers zodanig
versneden dat ze een vervangende werking hebben van 1 op 1.
De meerkost die in het krantenartikel is aangegeven is
dus een feitelijke en reële meerkost. We vinden dit echter niet zo abnormaal
aangezien deze suikervervangers ingedeeld worden bij de dieetproducten en die
zijn nu eenmaal allemaal een flink stuk prijziger dan gewone
supermarktproducten. De belangrijkste oorzaak zal hier waarschijnlijk de veel
lagere omzet zijn.
Is er dan geen omweg te vinden om toch Stevia te
gebruiken tegen een veel lagere kostprijs?
In het voorbije jaar hebben we bij Tineke’s Cucina al
heel wat recepten omgerekend naar Stevia en maakten hierbij telkens gebruik van
SteSweet Reb-A Steviapoeder wat we aankochten in een lokale natuurwinkel.
Dit poeder is onversneden Stevia en je hebt in de meeste
recepten amper een mespuntje nodig om de juiste zoetkracht te bereiken.
Bij gebruik van dit specifieke product (http://www.stesweet.com/en/stesweetreba.html)
komt 1 gram Stevia (Nul calorieën) overeen met maar liefst 300 gram suiker
(1200 calorieën). Indien je deze soort stevia gebruikt, is de meerkost dus wel
verwaarloosbaar daar je amper wat van het poeder nodig hebt. Wijzelf zijn reeds
enkele maanden bezig aan één potje.
Uiteraard is het wel steeds noodzakelijk om ook de andere
eigenschappen van de suiker op te vangen bij het omrekenen van een recept (o.a.
binding, rijzen, … )
Heel wat voorbeeldrecepten staan reeds online op onze
blog. De komende maanden zullen er uiteraard ook recepten volgen met
commerciële stevia-poeders.
Professionele gebruikers kunnen voor het omzetten van
recepten naar een suikervrije variant natuurlijk ook steeds een beroep doen op
onze betalende diensten.
Reacties
Een reactie posten