woensdag 21 december 2011

Uienconfituur

Tijd voor een klassieker tijdens de kerstweek: uienconfituur, een traditioneel bijgerecht bij een foie gras. Ook hier echter weer: zo vol suiker. Hoewel het echt helemaal niet zo moeilijk is om een suikervrije variant te maken.

Let wel op! Gezien het wegvallen  van de suiker, is de houdbaarheid beperkt. Je kan hem dus geen weken in de koelkast laten staan.

Ingrediënten
  • 250 gram uien
  • Witte wijn
  • een scheutje azijn
  • Zoetstof naar keuze: 15 à 20 gram aspartaam, 60 à 80 gram tagatesse of een halve theelepel stevia (let op: bij stevia krijg je geen karamelisatie)
  • Boter
  • Sausbinder

Bereidingswijze

Snij de uien in halve ringen of stukjes (afhankelijk van welke textuur je wil geven aan de confit). Smelt boter in een pan en laat de uien stoven tot ze zacht zijn. Bestrooi met de zoetstof en laat karameliseren. Kruid bij met peper en zout en laat 10 minuutjes sudderen. Voeg de wijn en azijn toe, laat alles sudderen en bindt de saus met sausbinder.

Tips

Je kan eenvoudig een rode uienconfituur maken met rode uien, rode wijn en rode wijnazijn.

Voeg eventueel wat geweekte rozijntjes toe (voor het toevoegen van de zoetstof).

Voor een pittiger effect kan je in plaats van gewone peper ook roze peperbolletjes toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen