vrijdag 23 december 2011

Kerststronk met slagroom en fruit

Vorig jaar kon je op de blog al recepten lezen voor een suikervrije kerststronk op basis van een opgerolde biscuit. Dit jaar gaan we voor een langwerpig exemplaar op basis van een cake.

De afgelopen week deden we een vergelijkende studie van verschillende suikervervangers, en daarbij bleek toch dat voor een gewone cake Tagatesse het eenvoudigste zoetmiddel was. De van oorsprong natuurlijke tagatose wordt op zo'n manier bewerkt, dat het min of meer een gelijkaardig effect aan je cake geeft als suiker. Vandaar de keuze voor deze zoetstof.

Ingrediënten
  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 230 gram boter
  • 125 gram tagatesse
  • 4 eieren
  • Vanille-extract

Voor de afwerking:
  • Slagroom
  • Zoetstof
  • Vers fruit
  • Amandelschilfers
  • Pure chocolade

Bereidingswijze

Bereid eerst de cake. Smelt de boter. Klop de gesmolten boter samen met de zoetstof en vanille tot een geheel. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef de bloem boven de kom en meng tot een beslag.

Bak gedurende 45 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven.

Laat de cake afkoelen.

Klop intussen de slagroom stijf tesamen met wat zoetstof. Snij het vers fruit in stukjes.

Toast de amandelschilfers en laat afkoelen. Rasp met een mes wat chocolade tot schilfertjes.

Snij de cake doormidden, spuit er een laag slagroom tussen en beleg met fruitblokjes. Dek de cake dicht. Spuit slagroom op de bovenzijde (eventueel ook aan de zijkanten), bestrooi met fruit, amandelschilfers en chocoladeschilfers.

2 opmerkingen:

  1. Beste Tineke,

    De cake klinkt wel lekker zo maar nu heb ik geen Tagatesse maar Stevia gekocht. Kan ik de cake daar ook mee bakken? En zo ja, moeten er dan nog extra ingredienten in?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een gewone cake kan je bakken met stevia, dit hebben we getest. Maar... het resultaat is een vastere cake. Je moet bovendien goochelen met het vochtgehalte in je cake en vb. extra melk toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen