Wereld Diabetesdag

Vandaag is het Wereld Diabetesdag. De Wereld Diabetesdag is een wereldwijde actie die sinds 1991 jaarlijks wordt georganiseerd op 14 november en volledig in het teken staat van diabetes mellitus. Vanaf 2007 is de Wereld Diabetesdag een internationale VN-dag.

De activiteiten werden tot 2006 op internationaal niveau georganiseerd door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Na het aannemen van een resolutie over diabetes door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 20 december 2006 (door alle 192 VN-lidstaten) werd Wereld Diabetesdag een internationale VN-dag en worden de lidstaten via de Resolutie aangemoedigd om beleidsplannen te ontwikkelen voor preventie, behandeling en zorg op het gebied van diabetes.

Jaarlijks wordt een wereldwijd thema uitgekozen, dat door organisaties en/of bedrijven op landelijk of lokaal niveau verder kan worden uitgewerkt. Voor de periode 2009-2013 werd gekozen om diabetes educatie en preventie voorop te stellen.

De Wereld Diabetesdag wordt vaak aangegrepen door organisaties als het Diabetes Fonds of door apotheken om de aandacht nog eens extra te richten op diabetes of het risico daarop, zoals met acties om zoveel mogelijk mensen hun bloedglucosespiegel te laten controleren.

Het mag dan ook niet verbazen dat de laatste dagen enorm veel over diabetes in de media verscheen. Zo verscheen er vandaag een rapport van het IDF dat stelt dat in 2030 mogelijk minstens één op de tien volwassenen diabetes heeft. Dat komt neer op 552 miljoen mensen.

Onderstaand filmpje van het IDF geeft bovendien de vier kernpunten van diabetes aan:
  • Het is een ernstige bedreiging van menselijke veiligheid
  • Een globaal falen om te investeren in diabetes heeft geleid tot de huidige crisis
  • Dit is slecht nieuws maar er zijn oplossingen
  • En diabetes heeft een invloed op iedereen en vereist een collectief antwoord



Het Nieuwsblad schreef afgelopen weekend dat één miljoen Belgen suikerziekte hebben of dreigen de ziekte te krijgen als ze hun levensstijl niet veranderen. Dat zei althans de Vlaamse Diabetes Vereniging die zich baseerde op cijfers van de FOD Volksgezondheid.
De FOD heeft sinds anderhalf jaar een project in twaalf ziekenhuizen. Alle mensen die in een van die ziekenhuizen terechtkomen, worden automatisch gescreend op diabetes. Vijftien procent van hen blijkt aan suikerziekte te lijden, of dreigt de ziekte op korte termijn te krijgen. Het gaat dan vooral om diabetes van het type 2.
 
Bij dit artikel, en de daaraan gekoppelde links, werd nogal kort gereageerd dat 'bewegen' veel zou kunnen verhelpen. Hoewel dit effectief zo kan zijn voor sommige mensen met type 2 diabetes omwille van overgewicht, is het toch wat kort door de bocht om iedereen over dezelfde kam te scheren. Type 1 diabetes bijvoorbeeld, komt veelal voor bij kinderen. Zij krijgen deze vorm van diabetes veelal door een 'defect' aan de pancreas. Veel of weinig bewegen, veel of weinig snoepen, het maakt in hun geval weinig uit. Enkel het toedienen van lichaamsvreemde insuline zal voor hen soelaas brengen. Naderhand verschenen dan ook heel wat artikels over kinderen en diabetes. Voor meer informatie over kinderen en diabetes verwijs ik jullie graag door naar Hippo en Friends, een initiatief speciaal voor hen.
 
Om toch te eindigen met een positieve noot, vermelden we nogmaals een artikelenreeks die je ook her en der kon lezen, nl. dat Stevia dan toch eindelijk goedgekeurd werd door de Europese Commissie. Na de omzetting in Belgische wetgeving (men verwacht dat dit toch nogmaals een tweetal maanden kan duren), kan je eindelijk wettelijk stevia kopen voor meer dan enkel 'extern' gebruik.
 
Nog een leuk weetje betreffende Stevia: ook de chocolade van Cavalier wordt hiermee gezoet!
 
 
 
Heb je enkele van bovenstaande aankondigingen gemist? Neem dan zeker eens een kijkje op onze Facebook-pagina. Hierop kon je doorheen het verlengde weekend al heel wat van bovenstaande artikelen raadplegen!

Reacties