Agendatip: Megavino

Eind oktober is een datum die de wijnliefhebbers onder jullie best onthouden. Dan vindt in Brussels Expo de alweer 13e editie van het grootste wijnsalon van ons land - Megavino - plaats. 10.000m2 tentoonstellingsruimte, 300 exposanten uit 28 verschillende landen en meer dan 10.000 wijnen te ontdekken, te proeven en ter plaatse aan te kopen.

Megavino staat voor de derde keer op rij in het teken van onze zuiderburen. Na jaren van opvallende afwezigheid maakte Frankrijk zijn come back op Megavino in 2008. En met succes zodat de organisatoren besloten om voor de volgende edities een heuse Franse ‚trilogie’ te plannen. Bordeaux in 2009 en de Languedoc in 2010 gaven het startsein. Een ‚tiercé’ die dit jaar in ‚grandeur’ wordt afgesloten met Frankrijk in zijn totaliteit als gastland.

Eén van de blikvangers wordt ongetwijfeld het paviljoen van de ‚Belgische wijnbouwers in Frankrijk’. Landgenoten uit de vier uithoeken van Frankrijk, die hun droom wisten waar te maken met de aankoop van een wijndomein, hier verenigd op één centrale plaats om u hun wijnen te laten ontdekken. Maar ook nieuwe Franse regio’s maken voor het eerst hun opwachting: de Beaujolais bijvoorbeeld dat uitpakt met zijn tien crus in de voortreffelijke jaargangen 2009 en 2010, de Côtes de Castillon, een voor velen nog maar weinig gekend stukje Bordeaux, en wat te denken van pakweg de Coteaux de Varois of zelfs de Auvergne! En net als de voorbije edities wordt het Frans paviljoen opgeluisterd met tal van uiteenlopende activiteiten: van themaproeverijen en workshops tot aandacht voor gastronomie, toerisme en cultuur.. Of hoe Frankrijk ook dit jaar bijzonder veelzijdig uit de hoek komt!

Megavino wordt én overzichtelijker én aantrekkelijker. Steeds meer landen en regio’s verenigen zich op stijlvolle paviljoen en hun aantal neemt almaar toe. De ‚klassiekers’ zijn opnieuw trouw van de partij. En dan zijn er uiteraard ook de ‚debutanten’ waarbij, tot ons grote genoegen ook het kleine Luxemburg. Zo dichtbij maar nog vaak miskend niettegenstaande hun ronduit knappe witte wijnen en Crémants. Wil je alvast wat meer over enkele Luxemburgse wijnen, dan kan je een kijkje nemen bij de blogposts van afgelopen zomer en een verslagje lezen van ons bezoek aan enkele Luxemburgse wijnhuizen.

Op Megavino vind je verder meer dan 50 verschillende proeverijen, workshops en demo’s, die je gratis in één van de 4 animatiezalen kunt bijwonen. Kortom, veelzijdigheid troef. Tevens kan je een paviljoen van geestrijke dranken - Megaspirits - bezoeken. Dit jaar wordt gevoelig uitgebreid en zal zo’n 150m2 voor z’n rekening nemen. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwooridgd maar ook de wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. En helemaal nieuw dit jaar zijn de aanwezigheid van de beste Japanse distillaten!

Praktische info :
Megavino 2011, van 21 tot 24 oktober, Paleis 3, Brussels Expo

Openingsuren :
Vrijdag 21/10 van 18 tot 23u00
Zaterdag 22/10 van 12 tot 20u00
Zondag 23/10 van 10 tot 19u00
Maandag 24/10 van 10 tot 18u00

Toegang : 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen

Info : www.megavino.be

Reacties