Zomerse piadine

Het weer wil niet meewerken? Dan brengen we maar de zomer op ons bord!


Een tijdje geleden liep op BBC de miniserie 'Two Greedy Italians', waarbij Gennaro Contaldo en Antonio Carluccio door Italië reisden en telkens bepaalde gerechten van een streek maakten. Heel leuke reeks, twee oude brompotten die in gebroken Engels met een sterk Italiaanse tongval de traditionele Italiaanse keuken herontdekken. Ik heb er alvast van genoten. En, uiteraard, weer meteen in praktijk gebracht. Hieronder dan ook mijn versie van piadine, een eenvoudig recept voor platte broodjes (doet zo'n beetje denken aan pitabroodjes) uit de Emilia Romagna die je met alles en nog wat kan vullen. Mijn favoriete vulling: een sterker smakend sneetje Italiaanse kaas, parmaham en rucola. De perfecte lunch!

Ingrediënten

- 400 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 40 gram reuzel
- 225 ml water
- een snuifje zout

Bereidingwijze

Doe de bloem, het zout en de gist tezamen op je werkblad. Maak een kuiltje in het midden en voeg de reuzel toe. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot een deeg. Laat 30 minuten rijzen.

Kneed het deeg een tweede maal, verdeel in porties en rol deze uit tot pannekoeken. Verhit een bakpan en bak het deeg 2 minuutjes aan elke kant.

Beleg de broodjes met de vulling naar keuze en vouw dicht.

Traditioneel worden deze broodjes warm gegeten (zalig als de kaas smelt), maar je kan ze ook perfect koud eten.

Reuzel

Reuzel of smout is dierlijk vet met name afkomstig van varkensbuikvet. Reuzel wordt verkregen door het buikvet te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en de restjes vlees, de zogenaamde kaantjes. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

Eenvoudig te krijgen in de supermarkten, bij de boter. Niet echt goed voor de cholesterol, maar het geeft echt een lekkere smaak. Wij gebruiken het ook soms om varkengebraad in te braden.

Reacties