donderdag 6 januari 2011

Driekoningentaart zonder suiker


6 januari vandaag, dat betekent "Drie Koningen". Voor wie vergeten is waarvoor het staat, hier een stukje uit Wikipedia:

Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn) is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd en waarop men de Bijbelse gebeurtenis (Matt. 2:1-18) herdenkt van de Wijzen die een ster in het oosten zagen staan en deze volgden tot in Bethlehem, om Jezus te begroeten als de pasgeboren koning der joden. Dat deze wijzen uit het oosten kwamen, gaat terug op Matteüs 2:1. Dat de wijzen de ster (van Bethlehem) "in het oosten" gezien hebben (Matteüs 2:2,9), moet in dit verband dus betekenen dat zij de ster zagen terwijl ze in het oosten waren - en niet dat de ster aan de (voor hen) oostelijke hemel verscheen.

Naast het driekoningenzingen, is de taart één van de tradities op deze dag. Eigenlijk vooral in de provincies Antwerpen en Namen, maar ik ben nogal dol op tradities (en taart), en dus doe ik ook gewoon mee ;)

Waar de traditie vandaan komt is niet echt duidelijk. Het enige dat zowat vaststaat, is dat het gaat om een taart met amandelvulling. Voor mij moet er ook echt wel een boon inzitten en een kroontje opstaan.

Ingrediënten

- 2 pakken bladerdeeg
- 125 gram goede boter (zoutloos)
- 125 gram amandelpoeder
- 60 gram Tagatesse
- 2 eieren
- 1/2 tl vanille-extract
- 1 eierdooier
- 1 gedroogde boon

Bereidingswijze

Bekleed een taartvorm met bakpapier en één vel bladerdeeg. Prik er gaatjes in. Snij het bladerdeeg niet bij, laat de randen even hangen.

Meng de zachtgeworden goede boter met het amandelpoeder, de tagatesse, eieren en vanille-extract tot een homogene massa. Doe dit geheel in de taartvorm. Stop er een boontje in.

Snij uit het tweede vel bladerdeeg een cirkel die net op de taart past. Leg hem erop, bestrijk de randen met de losgeklopte eierdooier en vouw de randen van het eerste bladerdeeg erover zodat de taart dicht is. Maak een tweetal kleine gaatjes in de taart zodat de lucht kan ontsnappen.

Werk de taart evenueel af met een sterretje van het nog resterende bladerdeeg. Bestrijk alles met de losgeklopte eierdooier.

Bak de taart gedurende 15 minuten op 200°C. Zet de oven lager naar 175°C en bak nog 20 minuten tot de frangipane gaar is.

Zet vlak voor het serveren nog een papieren of kartonnen kroontje op je taart en je bent helemaal klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten