Suikervrije Kerststronk

Hier is ie dan! De suikervrije kerststronk met boterroom. Ik weet het, slecht voor de lijn, maar crème au beurre, enz. het is toch allemaal zo lekker. Nu, een gewone crème au beurre begin je te maken met een suikersiroop. Dit is niet zo makkelijk om te zetten in een suikervrije variant. Echter, wanneer je boterroom maakt heb je melk bij je boter en dit gaat eenvoudiger.

Hieronder dus een recept voor een opgerolde biscuit, gevuld met confituur en afgewerkt met boterroom. Heel eenvoudig, maar het hoort (naar mijn bescheiden mening) toch zo bij kerst!

Een eeuwig probleem bij suikervrij gebak is dat het vaak niet genoeg rijst. Gewone suiker werkt als natuurlijk rijsmiddel. Het voordeel van deze kerststronk is dat hij dient te worden opgerold, dun is en dus maar kort gebakken moet worden. Dat hij niet erg rijst is dus helemaal geen probleem voor dit gebak, het is zelfs een voordeel.

Qua hoeveelheid zat ik hier aan een vrij grote biscuit. Maar je moet er natuurlijk ook rekening mee houden dat de grootte van je oven ook de grootte van je biscuit gaat bepalen.

Ingrediënten

Voor de biscuit:
- 5 eieren
- 60 gram tagatesse
- 150 gram bloem

Voor de vulling: een potje rode vruchtenconfituur (of andere naar keuze)

Voor de afwerking:
- 200 gram ongezouten goede boter
- 2 dl melk
- 40 gram bloem
- 60 gram tagatesse
- 1 tl vanille-essence

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de eieren samen met de tagatesse in een keukenrobot. Mix op hoogste stand gedurende een 10tal minuten. Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig onder het eiermengsel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strijk er je beslag op uit en bak gedurende 10 minuten in de oven.

Haal uit de oven en stort de bescuit op een vochtige keukenhanddoek (je hebt dan eerst je keukenhanddoek liggen, dan de biscuit, dan het bakpapier).

Wanneer de biscuit nog warm is haal het je bakpapier weg. Besmeer de biscuit met een dikke laag confituur en rol op. Dit doe je het makkelijkst als hij nog warm is, want een afgekoelde biscuit kan scheuren.

Laat de biscuit verder afkoelen en maak intussen de boterroom.

Meng hiervoor de bloem met de melk. Verwarm in een pannetje tot je een papje krijgt. Laat wat afkoelen. Klop de boter romig, meng met de melkpap. Voeg er de vanille-essence en tagatesse aan toe.

Smeer de afgekoelde biscuit in met de boterroom. Zet de biscuit in de koelkast om op te stijven. Werk af met wat kerstversiering.




Tip: eventueel kan je aan de zijkanten van je biscuit wat chocoladekorrels doen. In Nederland zijn er vrij makkelijk suikervrije korrels te verkrijgen, ik weet eerlijk gezegd niet of dit in België ook het geval is.

Reacties

  1. Hey tineke!
    ik vind je recepten superleuk!
    mijn beide ouders zijn diabeten en het is altijd leuk om ze iets zelfgemaakt te kunnen aanbieden dat geen kwaad kan voor hun diabetes.

    Nu mijn vraagje. kan je crême au beurre maken zonder suiker met mokka smaak? zo ja, kan je dan een receptje er op zetten? ik werk met de zoetstof prodia en stevia. kan het met deze of moet ik een andere aanschaffen? ik zou graag zelf een kerststronk willen maken voor kerst!

    groetjes
    Mieke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten