Kip Tikka Masala

Kip tikka masala, volgens sommigen "Britain's true national dish". Uit onderzoeken is gebleken dat het een van de meest bestelde gerechten op restaurant is in Groot-Brittannië. En ik moet het toegeven, ik eet het ook wel graag.

Over de oorsprong van het gerecht is er discussie: is het nu echt Indisch, of is het ontstaan in Soho (London)? Tja, ik weet het ook niet :)

Aan de voorbereiding van dit recept is wat werk, maar eens je bezig bent gaat het wel vlug vooruit. En het is zeker de moeite om een uurtje in de keuken bezig te zijn!

Let op wanneer je garam masala koopt in de supermarkt! Vaak doet men wat suiker bij de mengeling (god mag weten waarom, dat heb je nu echt niet nodig hierin). Wil je op zeker spelen, dan kan je de mengeling uiteraard ook zelf maken. Hiervoor doe je gewoon de volgende specerijen (gemalen) bij elkaar:
- 1 el kardemomzaadjes
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 tl komijnzaadjes
- 1 tl kruidnagel
- 1/3 van een nootmuskaatbolletje
- 1 kaneelstokje

Ingrediënten

- 400 gram kipfilets (of kipkoteletten - neem dan wel wat meer, de botjes wegen door)
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 200 gram yoghurt
- 6 teentjes knoflook
- Verse gember (ongeveer een vinger lang)
- 3 rode chilipepertjes
- 1 el mosterdzaadjes
- 1 el paprikapoeder
- 2 tl komijn
- 2 tl koriander
- 4 el garam masala
- 2 el tomatenpuree
- Een handvol gemalen cashewnoten
- 1 dl room
- Verse koriander
- 1 limoen

Bereidingswijze

Rasp de knoflook en de gember in een grote kom. Hak de chilipepertjes fijn (zonder zaadjes) en meng ze bij de knoflook en gember. Verhit wat olie in een pan, doe er de mosterdzaadjes in. Haal ze eruit wanneer ze beginnen te springen. Doe ze samen met het paprikapoeder, de komijn, koriander en 2 el garam masala bij het knoflookmengsel. Doe de helft van dit mengsel in een kom met de yoghurt. Snij de kip in stukken en roer het er door. Laat dit minstens 1 uur marineren.

Smelt de boter in een pan. Bak de ui, paprika en de andere helft van het kruidenmengsel hierin (15 minuten). Doe er de tomatenpuree en de noten bij, giet er een halve liter water op en kruid met wat zout. Laat zachtjes pruttelen en inkoken tot de saus iets dikker wordt.

Bak de stukken gemarineerde kip gaar.

De overschot van de yoghurtmengeling doe je bij de saus. Roer er tevens de room en nog 2 el garam masala door. Haal de saus van het vuur en doe er de stuken kip bij. Doe er vlak voor het serveren wat gehakte verse koriander en het limoensap bij.

Serveer met rijst en stukjes brood.

Reacties

  1. Heb vanavond de kip tikka masala klaargemaakt.
    Was heel lekker! Het receptje komt zonder twijfel bij m'n favorieten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten