maandag 13 september 2010

Focaccia

Zo héél af en toe krijg ik zin om eens een brood te bakken in de gewone oven (waarom zou je nog, met die gemakkelijke broodoventjes van tegenwoordig). Maar een focaccia, dat gaat nu eenmaal niet in die vorm en moet in de conventionele oven.

Hieronder dan ook een recept voor een focaccia met rode uien en rozemarijn. Heb je zin in wat anders? Heel eenvoudig: gewoon de topping aanpassen: wat olijven, zongedroogde tomaatjes, pesto, enz. Laat je fantasie maar los!

Let op! Dit bleek een serieus groot broodje te zijn. Gemakkelijk te halveren dus!

Ingrediënten

Voor het brood
- 500 gram bloem
- 1 zakje droge gist
- snuifje zout
- ongeveer 350 ml lauw water
- 2 el olijfolie

Voor de topping
- 2 rode uien
- Rozemarijn
- Olijfolie

Bereidingswijze

Doe de bloem, gist en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe er een groot deel van het water in en begin met een deeg te vormen. Voeg water toe tot je een consistent en homogeen deeg krijgt. Niet te lopend! Kneed een tiental minuten met de hand.

Doe wat olie in een kom, doe het deeg erin en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Bak intussen de uien en laat ze afkoelen.

Wanneer het deeg gerezen is, sla je het plat, rol het uit en schik het op een bakplaat. Laat nog 20 minuutjes rijzen.

Sprenkel de rode ui en rozemarijn over het deeg. Duw het met je vingers erin zodat je kuiltjes krijgt in het brood. Besprenkel met wat olijfolie en bak gedurende 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen