vrijdag 7 mei 2010

Verse pasta met groene asperges

Koken met primeurs, en wat dan beter te kiezen dan asperges? Niet de meer traditionele witte asperges, maar wel de groene variant.

Het recept hieronder is snel klaar - als je pasta al gemaakt is natuurlijk. Heb je weinig tijd, dan kan je eenvoudigweg vellen verse pasta kopen. Heb je wat meer tijd, kan je er zelf aan beginnen natuurlijk. Daarom ook eerst het recept voor verse pasta.

Het recept voor de pasta komt oorspronkelijk uit een Proeven van april 2001. Ik heb de verhoudingen echter ook hier weer ietwat aangepast.

Verse pasta

Ingrediënten



  • 500 gram bloem (tipo 00)
  • 5 eieren


  • Bereidingswijze

    Héél eenvoudig: kwak alles in de keukenrobot, zet hem aan en laat mixen. Het deeg gaat eerst kruimelen, maar even later samenklonteren. Als dit het geval is kan je het uit de robot halen en nog even verder kneden met de hand. In folie wikkelen en een uurtje in de koelkast laten rusten. Don't you just love your Kenwood? ;)

    Het tricky gedeelte komt hierna. Je moet die bal nog in vellen krijgen natuurlijk. In theorie is dat met de pastamachine heel eenvoudig, in praktijk vergt het toch enige oefening. Het gaat makkelijker als je het deeg een keer of 3 op de breedste stand door de machine duwt en nadien past begint te verdunnen. Druk dus gewoon een bolletje deeg door de machine, vouw de uiteinden terug naar het midden en doe het opnieuw op dezelfde stand erdoor. Vervolgens bestrooien met wat bloem en op een dunnere stand door de machine halen tot je de gewenste dikte hebt.


    Pasta met groene asperges

    Ingrediënten



  • 250 gram groene asperges
  • 15O gram ricotta
  • Grana padano
  • Verse pastavellen
  • 100 gram boter
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • Verse keukentijm


  • Bereidingswijze

    Snij de asperges in stukjes en stoom gaar in 10 à 15 minuten. Mix in de keukenrobot samen met de ricotta tot een glad mengsel. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg naar smaak Grana Padano toe (ik gebruik ongeveer 30 gram).

    Kook de verse pasta beetgaar.

    Beleg telkens een vel pasta met wat van het mengsel en rol op tot een canneloni. Beboter een ovenschotel, leg er de pastarolletjes in en zet 5 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

    Laat intussen de boter smelten met de tijm. Serveer de pastarolletjes met de botersaus.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie plaatsen